erfgoedobject

Haammakerswoning en hoevegebouwen circa 1870

bouwkundig element
ID: 22439   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22439

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gebouwen in blauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat aan de zuidzijde door een houten poortje is afgesloten.

Ten oosten, hoofdvleugel (nok evenwijdig aan de straat) met ordonnantie: koestal-woonhuis-werkhuis; vijf traveeën op een gepikte, bakstenen stoel. Een klein bolkozijn, een zolderluik boven de woonhuisdeur, een klein venster gekoppeld aan de woonhuisdeur, en een staldeur. Twee bolkozijnen, waarvan één nog beluikt, in de achtergevel. Bakstenen rechter zijgevel met de deur van het werkhuis rechts, onder een houten latei. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel.

Ten noorden, haaks aangebouwde varkensstal van twee traveeën, voorzien van drie deuren, waarvan twee gekoppeld.

Ten zuiden, recent dienstgebouwtje. Ten zuidwesten, bakhuis van één travee met waterput links.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Haammakerswoning en hoevegebouwen circa 1870 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22439 (Geraadpleegd op 27-11-2020)