erfgoedobject

Hoeve Halt van Wijer

bouwkundig element
ID: 22441   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22441

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Halt van Wijer
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve op L-vormige plattegrond, naar verluidt gebouwd in 1901, en vroeger ook café en winkel; gelegen op een kruispunt; belangrijk element in de straat.

Gebouw in stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen op een hoge bakstenen stoel; zadeldaken (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), met schilden aan beide zijgevels. Acht + één + vier (?) traveeën; de vierde en vijfde travee zijn met één bouwlaag verhoogd en afgedekt met een wolfsdakje. Herbruikte timmer, geen ankers. Houten kozijnen en twee deuren, waarvan één in de afgesnuite hoektravee.

Aan de erfzijde is de ordonnantie der vertrekken zichtbaar: in de hoofdvleugel, rechts, de schuur en melkplaats, met aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de voorgevel; links en in de eerste travee van de haakse noordwestvleugel, het woonhuis; koestal in de uiterst linkse travee van de noordwestvleugel, en aangebouwde varkensstal onder lessenaarsdak tegen de zuidwestzijgevel.

Ten zuidwesten, naast de moestuin, bakhuis van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; de bakoven is verdwenen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Halt van Wijer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22441 (Geraadpleegd op 27-11-2020)