erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 22444   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22444

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve, uit de 19de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gelegen rondom het rechthoekig gekasseide erf.

Ten noorden, stal en woonhuis van zeven traveeën, met onderkelderde opkamer in de zevende travee. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een verhoogde en gepikte bakstenen stoel. Groen beschilderde stijlen (acht) en tussenstijl (in de zesde travee tegen de zevende ankerbalk). Twee beluikte bolkozijnen, een opkamervenster, een zolderluik en twee deuren. Drie beluikte en getraliede bolkozijnen in de achtergevel.

Ten zuiden, versteende stal; ten oosten, dito varkensstal.

Ten westen, dwarsschuur van zeven traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een zeer lage bakstenen stoel. Versteende zijgevels en achtergevels.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22444 (Geraadpleegd op 27-11-2020)