Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Herk-de-Stad
Deelgemeente Donk
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 8, Herk-de-Stad (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Herk-de-Stad (actualisaties: 24-10-2007 - 24-10-2007).
  • Adrescontrole Herk-de-Stad (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Herk-de-Stad (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw
gelegen te Dorpsstraat 8 (Herk-de-Stad)

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1985.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw: kapel op kerkhof, kerkhofmuur en hek
gelegen te Dorpsstraat zonder nummer (Herk-de-Stad)

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1985.

Beschrijving

Historiek

Het classicistisch zaalkerkje is gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal. Het kerkje werd gebouwd naar ontwerp van architect G. Dereux in opdracht abt J. Van Herck van de abdij van Sint-Truiden. In 1940 werd het gebouw zwaar beschadigd en nog tijdens de oorlog hersteld.

Beschrijving

De plattegrond omvat een ingebouwde westertoren, een éénbeukig schip van vier traveeën, een transept van één travee (toevoeging van 1895), en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën. Het is bakstenen gebouw op een ijzerzandstenen plint.

De westgevel is voorzien van een hoge, kalkstenen plint en kalkstenen hoekbanden. Het rondboogportaal is ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting en voorzien van imposten, geprofileerde druiplijst en sluitsteen. Erboven, in een arduinen omlijsting met druiplijst, is kalkstenen gevelsteen gesitueerd met wapenschild, mijter, tweekoppige adelaar, opschrift SIC PLACET DOMINO en bouwjaar 1752. Hierboven zien we een rondboogvenster in vlakke, kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken.

Het vierkant torentje is voorzien van kalkstenen hoekbanden en getoogde, kalkstenen galmgaten, een op elke zijde. De klokvormige spits heeft een lantaarn en peervormige bekroning (leien).

Het schip, transept en koor zijn voorzien van rondboogvensters, die gekoppeld zijn in de transeptarmen. De kopegevels van het transept zijn afgezoomd met ijzerzandstenen hoekbanden. De zadeldaken hebben overal leien als dakbedekking.

Het interieur is volledig bepleisterd, met eenvoudig Lodewijk XV-stucwerk en vlakke zolderingen.

Het mobilair bestaat uit: Barok altaardoek, voorstellend de gekruisigde Christus (18de eeuw). Liggende Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (16de eeuw); barok Sint-Hubertusbeeld, gedecapeerd lindehout (18de eeuw). Twee Lodewijk XV-zijaltaren. Eiken koorlambrisering, Lodewijk XV; twee eiken biechtstoelen, Lodewijk XV, Luiks; romaanse, kalkstenen doopvont. Grafsteen van 1749; twee renaissancedeuren in het portaal.

Het kerkhof is een rechthoekig perceel rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk, dat langs de noord-, oost- en zuidzijde is ommuurd en aan de westzijde is voorzien van een smeedijzeren hek, geplaatst op een laag bakstenen muurtje. De kerkhofmuur is opgetrokken in baksteen met een hardstenen dekplaat. De ingang is voorzien via een hek tussen hardstenen hekpijlers. Op het kerkhof, nabij de inkompoort, is een kapel op rechthoekige plattegrond gesitueerd.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, DL000284, Dorpskern Donk, beschermingsdossier (GYSELINCK J., 1985).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520

Bron: -

Auteurs: Foubert, Annemie; Gyselinck, Jozef & Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Donk

Donk (Herk-de-Stad)

omvat Kerkhofkapel

Dorpsstraat zonder nummer, Herk-de-Stad (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.