Teksten van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22450

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof ()

Historiek

Het classicistisch zaalkerkje is gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal. Het kerkje werd gebouwd naar ontwerp van architect G. Dereux in opdracht abt J. Van Herck van de abdij van Sint-Truiden. In 1940 werd het gebouw zwaar beschadigd en nog tijdens de oorlog hersteld.

Beschrijving

De plattegrond omvat een ingebouwde westertoren, een éénbeukig schip van vier traveeën, een transept van één travee (toevoeging van 1895), en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën. Het is bakstenen gebouw op een ijzerzandstenen plint.

De westgevel is voorzien van een hoge, kalkstenen plint en kalkstenen hoekbanden. Het rondboogportaal is ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting en voorzien van imposten, geprofileerde druiplijst en sluitsteen. Erboven, in een arduinen omlijsting met druiplijst, is kalkstenen gevelsteen gesitueerd met wapenschild, mijter, tweekoppige adelaar, opschrift SIC PLACET DOMINO en bouwjaar 1752. Hierboven zien we een rondboogvenster in vlakke, kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken.

Het vierkant torentje is voorzien van kalkstenen hoekbanden en getoogde, kalkstenen galmgaten, een op elke zijde. De klokvormige spits heeft een lantaarn en peervormige bekroning (leien).

Het schip, transept en koor zijn voorzien van rondboogvensters, die gekoppeld zijn in de transeptarmen. De kopegevels van het transept zijn afgezoomd met ijzerzandstenen hoekbanden. De zadeldaken hebben overal leien als dakbedekking.

Het interieur is volledig bepleisterd, met eenvoudig Lodewijk XV-stucwerk en vlakke zolderingen.

Het mobilair bestaat uit: Barok altaardoek, voorstellend de gekruisigde Christus (18de eeuw). Liggende Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (16de eeuw); barok Sint-Hubertusbeeld, gedecapeerd lindehout (18de eeuw). Twee Lodewijk XV-zijaltaren. Eiken koorlambrisering, Lodewijk XV; twee eiken biechtstoelen, Lodewijk XV, Luiks; romaanse, kalkstenen doopvont. Grafsteen van 1749; twee renaissancedeuren in het portaal.

Het kerkhof is een rechthoekig perceel rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk, dat langs de noord-, oost- en zuidzijde is ommuurd en aan de westzijde is voorzien van een smeedijzeren hek, geplaatst op een laag bakstenen muurtje. De kerkhofmuur is opgetrokken in baksteen met een hardstenen dekplaat. De ingang is voorzien via een hek tussen hardstenen hekpijlers. Op het kerkhof, nabij de inkompoort, is een kapel op rechthoekige plattegrond gesitueerd.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, DL000284, Dorpskern Donk, beschermingsdossier (GYSELINCK J., 1985).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520

Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Gyselinck, Jozef; Foubert, Annemie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/170554 (geraadpleegd op ).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ()

Classicistisch zaalkerkje met omgevend, ommuurd kerkhof, gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal; gebouwd naar het ontwerp van architect G. Dereux. In 1940 zwaar beschadigd, en hersteld tijdens de oorlog.

Plattegrond: ingebouwde westtoren, éénbeukig schip van vier traveeën, transept van één travee (toevoeging van 1895), en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieen. Bakstenen gebouw op een ijzerzandstenen plint.

De westgevel is voorzien van een hoge, kalkstenen plint en kalkstenen hoekbanden. Rondboogportaal, ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting, voorzien van imposten, geprofileerde druiplijst en sluitsteen; erboven, in een arduinen omlijsting met druiplijst, kalkstenen gevelsteen met wapenschild, mijter, tweekoppige adelaar, opschrift: SIC PLACET DOMINO en bouwjaar 1752; hierboven een rondboogvenster in vlakke, kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken.

Vierkant torentje, voorzien van kalkstenen hoekbanden en getoogde, kalkstenen galmgaten, één op elke zijde; klokvormige spits met lantaarn en peervormige bekroning (leien).

Schip, transept en koor zijn voorzien van vensters van het hoger beschreven type, gekoppeld in de transeptarmen; deze zijn afgezoomd met ijzerzandstenen hoekbanden. Zadeldaken (leien).

Volledig bepleisterd interieur, met eenvoudig Lodewijk XV-stucwerk; vlakke zolderingen.

Mobilair: Barok altaardoek, voorstellend de gekruisigde Christus (18de eeuw). Liggende Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (16de eeuw); barok Sint-Hubertusbeeld, gedecapeerd lindehout (18de eeuw).

Twee Lodewijk XV-zijaltaren. Eiken koorlambrizering, Lodewijk XV; twee eiken biechtstoelen, Lodewijk XV, Luiks; romaanse, kalkstenen doopvont.

Grafsteen van 1749; twee renaissancedeuren in het portaal.

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, pagina 11.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/22450 (geraadpleegd op ).