erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
22453
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22453

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, uit de 19de eeuw, gelegen aan de Dorpsstraat, in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, dat door een hekje van de straat is afgesloten; een gekasseide weg over het erf verbindt de ingang met de schuur.

Ten noorden, woonhuis (nok loodrecht op de straat) met stal in het verlengde, van elf traveeën en één bouwlaag. Voorgevelordonnantie aan de buitenzijde: rechthoekige, beluikte vensters voorzien van kalkstenen lateien en lekdrempels; rechthoekige deur onder een kalkstenen latei. Westelijke zijgevel voorzien van aandak, vlechtingen en kalkstenen schouderstukken.

Ten zuiden, stal van vier traveeën met gedeeltelijk aangepaste gevelordonnantie; rechthoekige zoldervensters, voorts getoogde muuropeningen.

Ten oosten, dwarsschuur en stal van vier traveeën, met een rechthoekige schuurpoort en een getoogde staldeur en -venster. Eén travee onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Ten westen, varkensstal en bakhuis van vijf traveeën; rechthoekige muuropeningen; de noordelijke zijgevel is afgewerkt met aandak, vlechtingen en topstuk.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22453 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.