Hamonthoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kasteel van Hamont
Provincie Limburg
Gemeente Herk-de-Stad
Deelgemeente Donk
Straat Korpse straat
Locatie Korpse straat 91, Herk-de-Stad (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Herk-de-Stad (actualisaties: 24-10-2007 - 24-10-2007).
  • Adrescontrole Herk-de-Stad (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Herk-de-Stad (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hamonthoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Ruime vierkanthoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Indrukwekkend geheel, gelegen bij de Melsterbeek, en met een park ten zuiden, door een haag van de straat afgesloten. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien voor het woonhuis), gegroepeerd rondom het rechthoekig, geplaveide erf.

Ten oosten, poortgebouw onder mansardedak (kunstleien), afgezoomd met kalkstenen hoekbanden; rechthoekige venster in een vlakke, kalkstenen omlijsting; verankerde rondboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken; overwelving der begane grond door middel van bakstenen troggewelfjes. Duiventil aan de erfzijdegevel.

Ten zuiden, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag; licht verhoogde begane grond; rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting. Gelijkaardige, doch beschilderde achtergevel. Straatgevel, afgewerkt met kalkstenen hoekbanden. Het poortgebouw is aan beide zijden geflankeerd door stallingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijstingen. Smalle kalkstenen asemgaten in de straatgevel.

Ten westen, stallingengedeelte van veertien traveeën, met enkele behouden S-vormige muurankers. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen, waarvan enkele aangepast. Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken in de uiterst rechtse travee.

Ten noorden, ruime, dubbele dwarsschuur, voorzien van twee rondboogpoorten van het hoger beschreven type, en enkele rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen. De straatgevel is afgewerkt met kalkstenen hoekbanden en voorzien van rechthoekige, kalkstenen uilengaten.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Donk

Donk (Herk-de-Stad)

is gerelateerd aan Herenboerenpark van de Hamonthoeve

Korpse straat 91 (Herk-de-Stad)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.