Hof van Seghers

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve met schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Seghers

Beschrijving

Achterin gelegen, voormalige losplaats aan een "kil" aan de Vliet, naar verluidt opklimmend tot circa 1700. Koopakte voor grond van 1726. Akte van erfpacht op kaai en kil van 1760, ten voordele van Ph. Seghers nog verlengd in 1844, toelating van 1892 voor uitbating van losplaats door C.L. Seghers, in 1920 gekocht door weduwe C.L. Seghers. Voormalige kolenhandel op de zuidelijke oever van de Vliet.

Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan Kleine Amer, Vlaamse pannen) met ten zuidoosten schuur onder zadeldak (nok loodrecht op de Kleine Amer, Vlaamse pannen), beide opklimmend tot de 18de eeuw. Onderkelderd, verankerd bakstenen woonhuis van vijf traveeën met bepleisterde, kwarthol geprofileerde daklijsten. Steekbogige (betraliede) muuropeningen, beluikt aan noordgevel, centrale travee verhoogd met dakvenster in gecementeerde tuitgevel. Ten westen aansluitende kolenbergplaats onder lessenaarsdak. Interieur met bewaarde moer- en kinderbalken; kelders met gedrukte tongewelven.

Verankerde, bakstenen dwarsschuur van vijf traveeën met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Noordelijke zijpuntgevel met aandak, schouderstukken, muurvlechtingen en korfboogdeurtjes in beschilderde omlijsting.

Interieur met inscripties onder meer "1779, Peeter Seghers Coolem" en "1844 Seghers Philippus".

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, 1892, dossier 10.