erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 22461   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22461

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve, uit de 19de eeuw, gelegen aan een vertakking van de straat. Ordonnantie: stal-woonhuis-stal. Zeven traveeƫn onder zadeldak (Vlaamse pannen). De eerste travee (stal met hooizolder) is recent.

Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een gecementeerde bakstenen stoel en gepikte plint. Eerste travee in witgekalkte baksteenbouw. Gepikte stijlen (negen) en tussenstijlschoren: in de derde travee tegen de derde ankerbalk en in de zevende travee tegen de zesde ankerbalk. In het vakwerkgedeelte: twee bolkozijnen, een zolderluik en twee deuren; een lage deur en een zolderluik in het bakstenen gedeelte.

Recent bakhuis ten noordoosten, en waterput ten zuidoosten van het erf.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22461 (Geraadpleegd op 27-11-2020)