Hoeve Amandinahuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Amandinahuis

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Amandinahuis

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Amandinahuis: omgeving

Beschrijving

Gaaf bewaarde hoeve uit de 19de eeuw, geboortehuis van de Heilige Amandina, thans gedeeltelijk als museum ingericht. De hoeve ligt op een met een doornhaag afgezet kavel, met moestuin ten zuidoosten en boomgaard ten noordoosten. Gebouwen in blauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel en gepikte plint; zadeldaken (Vlaamse pannen). Het rechthoekig erf is aan de straatzijde afgesloten door een houten hekje tussen twee bakstenen pijlers.

Ten zuidoosten, woonhuis met stal van acht traveeën, met onderkelderde opkamer in de zevende en achtste travee der erfzijdegevel; twee kleine bolkozijnen en twee deuren. De achtergevel is voorzien van drie bolkozijnen, waarvan twee beluikt. De rechter zijgevel is versteend en voorzien van een pannen beschieting; druivelaar en houten kapelletje tegen dezelfde gevel.

Ten noordoosten, dwarsschuur van twee traveeën, met schuurpoort in de tweede travee; pannen beschieting tegen de linker zijgevel. Thans gedeeltelijk als kapel ingericht.

Ten noordwesten, lage varkensstal van zes traveeën onder lessenaarsdak, met luifel over de voorgevel; kippenhok met houten laddertje in de laatste travee; zes paarsgewijze gekoppelde deurtjes; secreet onder lessenaarsdakje tegen de rechter zijgevel. De doorgang tussen dit gedeelte en de schuur is met een laag, houten hek afgesloten. Ten zuidwesten, bakhuis (nok evenwijdig aan de straat) van twee traveeën, haaks op de varkensstal.

Waterput ten zuidoosten, achter het woonhuis.

Aanvullende informatie

De omgeving van de semi-gesloten vakwerkhoeve bezit nog de typische agrarische kenmerken met moestuin en varkensboomgaard.

Het kavel is aan straatzijde afgezet met een meidoornhaag en omvat rechts van het hoevecomplex een boerenhof en erachter een zogenaamde varkensboomgaard. Achter het woonhuis bevindt zich nog een waterput. De tuin en het erf vertonen de traditionele inrichting: hagen van éénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) als begrenzing, een buxus (Buxus sempervirens subspecies sempervirens) en twee exemplaren gewone haagbeuk (Carpinus betulus).

• Beschermingsdossier DL002161, Amandinahuis Schakkebroek (S.N., 2002, digitaal dossier).
  • DE MAEGD C. (red.) 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen – Inventaris Limburg – Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Sint-Truiden, M&L Cahier 8, Brussel, 87.