erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
22468
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22468

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, uit de tweede helft van de 18de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm, dat door een ijzeren hekje van de straat is afgesloten. Moestuin ten zuidoosten van het erf.

Ten oosten, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën; blauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint; twee beluikte bolkozijnen tussen twee zichtbare regels, en één deur. Verhoogde bakstenen plint in de achtergevel; één venster en twee beluikte bolkozijnen. Golfplaten beschieting tegen de rechter zijgevel; recent bakstenen bakhuis onder golfplaten lessenaarsdak tegen dezelfde gevel.

Ten zuiden, versteende stal, met pannen beschieting van de rechter zijgevel; de versteende westvleugel omvat een stal, de dwarsschuur en het karrenhuis; pannen beschieting van de linker zijgevel.

Ten noorden, lage varkensstal van vier traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint; blankhouten stijlen; een zolderluik en vier paarsgewijze gekoppelde deurtjes. Ten zuiden, achter de stal, een open veldschuur.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semi-gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22468 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.