Merlegathoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Nutenhoeve
Provincie Antwerpen
Gemeente Puurs
Deelgemeente Puurs
Straat L. Nutenstraat
Locatie L. Nutenstraat 22, Puurs (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Puurs (adrescontroles: 09-10-2006 - 09-10-2006).
  • Inventarisatie Puurs (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Merlegathoeve

Deze bescherming is geldig sinds 13-02-1998.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Merlegathoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen in een bocht van de straat, ten noorden van de Schaliënhoeve, op een omhaagd en omheind domein met geplaveid en gebetonneerd erf, boomgaard aan oostzijde.

Rechthoekig woonstalhuis oorspronkelijk negen, nu elf, traveeën onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen) opklimmend tot 1765 (zie jaartal in zwikken van deuromlijsting). Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde holronde daklijsten, latere noordelijke travee met baksteenfries.

Diverse muuropeningen in beschilderde omlijstingen: overwegend rechthoekige, beluikte en, aan zuidoostelijke erfgevel, betraliede vensters met ontlastingsbogen van gesinterde baksteen op arduinen lekdrempels, verder rondbogige deuren, vensters en luiken. Zuidoostelijke erfgevel en zuidelijke zijgevel met kloosterkozijnen voor de opkamers en het moosgat aan de erfzijde. Vensters van noordwestelijke voorgevel met dubbele ontlastingsboogjes, voorts rechthoekige deur en steekbogig bovenlicht in zandstenen omlijsting met geprofileerde tussendorpel en sluitsteen onder geprofileerde waterlijst, zwikken met jaartal 17/65; hogerop dakvenster met rondboogluik onder druiplijst. Zuidoostelijke erfgevel met dito dakvenster boven steekboogvenster in witgekalkte omlijsting met kwartholbeloop; lagere aanbouwsels. Latere noordelijke travee met rechthoekige muuropeningen.

Aangepast interieur, bewaarde moer- en kinderbalken en rode tegelvloer op zolder.

Ten noordwesten: voormalige, vrijstaande schuur, omgevormd tot woning (nummer 20).

Bron: De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Puurs

Puurs (Puurs)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.