Pastorie van de Sint-Jan De Doperparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Herk-de-Stad
Deelgemeente Schulen
Straat Kiezelweg
Locatie Kiezelweg 103, Herk-de-Stad (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Herk-de-Stad (actualisaties: 24-10-2007 - 24-10-2007).
  • Adrescontrole Herk-de-Stad (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Herk-de-Stad (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Jan De Doperparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, voorzien van een voortuintje dat met een muurtje en een ijzeren hek is afgesloten. Gebouw in sobere eclectische stijl, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), naar verluidt van circa 1870.

Baksteenmetselwerk op een kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond. Middenrisaliet bekroond met een getrapt dakvenster; verdiepte muurvlakken voor de zijtraveeën, bovenaan afgewerkt met een rechte muizentandfries; gelijkaardig fries onder de dakrand. Getoogde vensters met afgeronde hoeken, beluikt op de benedenverdieping; hardstenen sluit- en aanzetstenen. Getoogde deur met afgeronde hoeken in een geblokte kalkstenen omlijsting met sluitsteen; steektrap.

Sobere achtergevel met getoogde vensters en een rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op neuten. Getrapte zijgevels voorzien van aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder schilddak.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Schulen

Schulen (Herk-de-Stad)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.