erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Jan De Doperparochie

bouwkundig element
ID: 22471   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22471

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, voorzien van een voortuintje dat met een muurtje en een ijzeren hek is afgesloten. Gebouw in sobere eclectische stijl, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), naar verluidt van circa 1870.

Baksteenmetselwerk op een kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond. Middenrisaliet bekroond met een getrapt dakvenster; verdiepte muurvlakken voor de zijtraveeën, bovenaan afgewerkt met een rechte muizentandfries; gelijkaardig fries onder de dakrand. Getoogde vensters met afgeronde hoeken, beluikt op de benedenverdieping; hardstenen sluit- en aanzetstenen. Getoogde deur met afgeronde hoeken in een geblokte kalkstenen omlijsting met sluitsteen; steektrap.

Sobere achtergevel met getoogde vensters en een rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op neuten. Getrapte zijgevels voorzien van aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder schilddak.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Schulen
    Schulen (Herk-de-Stad)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie van de Sint-Jan De Doperparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22471 (Geraadpleegd op 21-07-2019)