Hoeve losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Herk-de-Stad
Deelgemeente Schulen
Straat Sint-Jorislaan
Locatie Sint-Jorislaan 89, Herk-de-Stad (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Herk-de-Stad (actualisaties: 24-10-2007 - 24-10-2007).
  • Adrescontrole Herk-de-Stad (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Herk-de-Stad (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve uit eind 19de eeuw; gebouwen in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en volledig verborgen timmer; lage bakstenen stoel; zadeldaken (Vlaamse pannen); rechthoekig erf, gedeeltelijk gekasseid, en met de open oostzijde naar de straat gericht, waar het afgesloten is door middel van een lage houten poort en een recente afsluiting.

Ten noorden, woonhuis en stal (nok loodrecht op de straat) van vier traveeën op een verhoogde bakstenen stoel; vijf vensters en twee deuren. Onderkelderd gedeelte zichtbaar in de eerste travee van de achtergevel; aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen dezelfde gevel. Versteende linker zijgevel.

Ertegenover dwarsschuur en stal van vier traveeën, voorzien van een hoge schuurpoort en een lagere stalpoort met zolderluik erboven. Karrenhuis onder lessenaarsdak tegen de achtergevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Schulen

Schulen (Herk-de-Stad)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.