erfgoedobject

Hoeve Herkkantwinning

bouwkundig element
ID
22480
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22480

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Herkkantwinning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, vermeld in 1478 wanneer de hoeve bij testament wordt overgemaakt aan de armentafels van Alken, Stevoort en Berbroek. Gesloten hoeve, met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 18de eeuw, vlak bij de Herk gelegen; de huidige inrit bevindt zich aan de noordzijde en verbindt de hoeve met de Herkkantstraat; de oorspronkelijke inrit, die op het poortgebouw uitmondt, loopt over de beide vertakkingen van de Herk naar de weg Stevoort-Herk-de-Stad; deze verbinding is thans buiten gebruik. Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom het rechthoekige, gedeeltelijk gekasseid erf met voormalige vaalt.

Ten zuiden, poortgebouw onder mansardedak (kunstleien) met gesmeed ijzeren windvanen, gedateerd 1780 op de sluitsteen; overhoekse muizentandfries onder de dakrand; getoogd venster met afgeronde hoeken, voorzien van regelmatig geplaatste, mergelstenen negblokken en sluitstenen; bakstenen korfboogpoort, het onderste gedeelte der posten van kalksteen; natuurstenen imposten en kalkstenen sleutel. Stallingen aan weerszij van het poortgebouw, telkens drie traveeën onder mansardedak (kunstleien); bakhuis in de laatste twee rechtse traveeën; grotendeels aangepaste muuropeningen, doch links, behouden natuurstenen deurtje in een getoogde omlijsting met vlakke sluitsteen, geflankeerd door gelijkaardige, thans gedichte venstertjes met regelmatig geplaatste negblokken; gelijkaardig, gedicht venstertje aan de rechter zijde.

Ten oosten, woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien); licht verhoogde begane grond; getoogde vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met sluitsteen en regelmatig geplaatste negblokken; gelijkaardige deur op neuten; de sluitsteen is voorzien van een kroon en twee wapenschilden. Beglaasde 19de-eeuwse vleugeldeur met ijzeren roedeverdeling. Gelijkaardige achtergevel; de benedenvensters zijn beluikt, de bovenvensters gevat in een mergelstenen omlijsting. In het woonhuis, classicistische schouwen en stucversiering, met muurschilderingen in panelen, uit dezelfde periode.

Ten westen, een tweede, ouder (?) woonhuis, werd later als paardenstal ingericht; gebouw van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder gebogen zadeldak (golfplaten), gedateerd 1784 op de sluitsteen der deur; verhoogde begane grond; kalkstenen kruiskozijnen, met dubbele, getoogde bovendorpels, voorzien van sluitstenen en kwarthol profiel; twee zoldervensters. Van de oorspronkelijke getoogde deur in kalkstenen omlijsting blijft alleen de bovendorpel met sluitsteen over; latere omvorming tot lage poort met hardstenen posten onder rechte houten latei, opnieuw gedicht en omgevormd tot houten deur. Achtergevel voorzien van drie kruiskozijnen van het hoger beschreven type, twee zoldervensters en een getoogde deur in een vlakke kalkstenen omlijsting met sluitsteen en regelmatig geplaatste negblokken. Zuidelijke zijgevel met aandak, vlechtingen en vier ronde uilengaten. In dezelfde vleugel, koestal van zes traveeën onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); getoogde vensters met natuurstenen sluit- en aanzetstenen; korfboogpoort voorzien van kalkstenen posten, sluitsteen- en aanzetstenen. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Ten noorden, toegang tot de velden door middel van een lage korfboogpoort met kalkstenen posten en aanzetstenen, geflankeerd door varkensstallen; gewijzigde muuropeningen, links; rechts, getoogde muuropeningen voorzien van natuurstenen sluit- en aanzetstenen. Verlaagd (?) zadeldak (golfplaten). Recent aanbouwsel tegen de achtergevel. Ten oosten, dwarsschuur van drie traveeën onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1776 op de sluitsteen der poort; korfboogpoort met dubbele ontlastingsboog van afwisselend een rollaag en een platte laag; kalkstenen posten, sluitsteen en aanzetstenen. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Recenter aanbouwsel onder lessenaarsdak (mechanische pannen) tegen de noordelijke zijgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Herkkantwinning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22480 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.