Hoeve Gerichthuis

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, met huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch mogelijk zeer oude kern. Huidige ordonnantie: woonhuis-schuur-woonhuis. Wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, rechts van de gerechtslinde. Acht (?) traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), afgewolfd aan de linkerzijde.

Lichtblauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gecementeerde en gepikte bakstenen stoel. Verborgen timmer. Drie beluikte vensters, twee deuren, waarvan de rechtse met bovenlicht, en een hoge schuurpoort. De laatste traveeën van de achtergevel zijn naar achteren toe vergroot. Kunstleien beschieting der volledige linker zijgevel, die voorzien is van een beluikt venster. Kunstleien beschieting der rechter zijgevel, met aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten zuiden, achter de hoeve, varkensstal van vier traveeën onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) met luifel aan de voorgevelzijde, laatstgenoemde in overkalkt stijl- en regelwerk, voorzien van vier deurtjes; versteende achtergevel en zijgevels. Versteend bakhuis ten oosten.