Kasteel Meylandt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Meylandt

Beschrijving

Thans kunstacademie. Voormalig Loons laathof, voor het eerst vermeld in 1385 als "Hof ter Bockt", vanaf 1603 als "Milant"; sinds 1715 in het bezit der familie de Theux. Neoclassicistisch kasteel van 1842, gelegen in een park met vijver, door de Mangelbeek van de straat gescheiden. Twee alleenstaande gebouwen; ten oosten het hoofdgebouw, ten westen een portierswoning.

Hoofdgebouw op U-vormige plattegrond: hoofdvleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met dakkapellen, geflankeerd door twee smalle zijvleugels onder schilddak (windvanen), met driezijdige sluiting aan de zuidzijde. Gecementeerd bakstenen gebouw met een verhoogde begane grond, voorzien van gesmeed ijzeren ankers. Risaliet, afgezet met geprofileerde hoekbanden in de middentravee. Rechthoekige deur in een gelijkaardige omlijsting, voorafgegaan door een halfrond bordes. Houten kroonlijst op langgerekte, houten consoles. De achtergevel is afgelijnd met hoekbanden en gemarkeerd door een risaliet in de middentravee, dat op de bovenverdieping voorzien is van imitatiebanden en een rechthoekig venster in rondboogomlijsting met riemprofiel, onderaan eindigend op spiralen; wapenschild in het boogveld. De deur wordt geflankeerd door twee smalle vensters; de posten zijn opgevat als vier pilasters met kapiteel, die een architraaf met trigliefenmotief dragen; breed bordes, boven het souterrain, met balustrade en steektrap.

De portierswoning is een L-vormig complex met twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien) met oeil-de-boeuf; vijf traveeën op de oost- en zuidzijde. De hoekrisalieten van één travee, zijn opgevat als vierkante torens onder mansardedak. Gecementeerd bakstenen gebouw, de gevels geritmeerd door middel van ingediepte muurvlakken; geblokte pilasters op de penanten der benedenverdieping. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, met lekdrempels op consoles. Rechthoekige deur met hardstenen tussendorpel op de oostzijde, getoogde poort in een geblokte omlijsting op de zuidzijde.