Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve, met kern uit de 18de eeuw, en ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal. Vlak bij de straat gelegen. Elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw, onderkelderd in de vijfde travee. Voorgevelordonnantie uit de 19de - 20ste eeuw: twee rechthoekige vensters onder houten latei, een gelijkaardige woonhuisdeur. Oorspronkelijk twee gelijkaardige rondboogpoorten, waarvan de linker tot staldeur verkleind is. Bakhuis onder zadeldak, en recentere aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen de achtergevel.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda