Parochiekerk Sint-Jacob

Gemeente Heusden-Zolder

• Inventarisatie Heusden-Zolder (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jacob

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Jacob: orgel
gelegen te Everselkiezel 93 (Heusden-Zolder)

Beschrijving

Neoclassicistische zaalkerk van 1849. Ommuurd aan de zuid- en westzijde, met een ijzeren hekje voor de ingang.

Plattegrond: ingebouwde westtoren, éénbeukig schip van vier traveeën en koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieen. Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien); toren met ingesnoerde naaldspits. Westgevel op een kalkstenen plint; verdiept kalkstenen rondboogportaal met kalkstenen tussendorpel, geprofileerde booglijst en doorlopende imposten, het geheel gevat in een naar boven toe inspringend risaliet; geprofileerde kalkstenen oculus boven de deur. De toren is voorzien van verdiepte rondboogvormige galmgaten met kalkstenen sluit- en aanzetstenen. Vensters van koor en schip als de galmgaten, doch met metalen roedeverdeling.

Volledig bepleisterd intereur; gedrukte kruisribgewelven, voorzien van gewelfsleutels, op versierde kraagstenen; rondboogvormige scheiboog tussen koor en schip.

Mobilair: Houten Sint-Bavobeeld (circa 1700); processiemadonna (eerste helft 19de eeuw). Neoclassicistisch eiken meubilair: hoofdaltaar, twee zijaltaren, preekstoel, biechtstoel en doksaal met orgel.

• GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Beringen, Brussel, 1977, pagina 21