Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Kuringen
Straat Goorstraat
Locatie Goorstraat 115, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Heusden-Zolder (actualisaties: 21-09-2007 - 27-09-2007).
  • Adrescontrole Heusden-Zolder (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Heusden-Zolder (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gerestaureerde hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw, afgelegen ten opzichte van de straat en door een weg ermee verbonden; gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een smal, gekasseid erf; twee linden tegen de zuidwestgevel, aan de ingang van het erf.

Woonhuis met dwarsschuur ten noordwesten; zeven traveeën op een zeer lage bakstenen stoel en gepikte plint; gepikte stijlen (dertien) en wandplaatschoren (twee in de laatste travee); twee vensters, een deur in een gevelvoorsprong onder lessenaarsdak (recent), en een tot de dakrand reikende schuurpoort. Aanbouwsels onder lessenaarsdaken tegen de achtergevel. Recente, aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel. Versteende linkerzijgevel.

Ten zuidoosten, kleine stal van twee traveeën, voorzien van twee gekoppelde deuren; aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Ten noordoosten, recente stal.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Stokrooie

Kuringen (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.