erfgoedobject

Kluis van Bolderberg met lindes en haagbeuken

bouwkundig / landschappelijk element
ID
22521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22521
20 m

Basis Lagen

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kluis van Bolderberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Kluis van Bolderberg
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kluis van Bolderberg
    Deze vaststelling was geldig van tot

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein van Terlamen en Bolderberg
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Thans leegstaande kluis met kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette, in 1673 door Lambrecht Hoelen van Diepenbeek naar het plan van het huis van Lorette opgetrokken; in 1679 werd de broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette in de kapel opgericht; kapel en kluis werden geplunderd tijdens de Franse bezetting; vanaf 1801 opnieuw bewoond tot na de Tweede Wereldoorlog. Restauratie in 1972.

Het complex bestaat uit vijf onderscheiden delen: in het midden de kapel (1673), haaks ten opzichte van de andere delen, ten zuiden ervan het woonhuis (twee delen) uit de 19de eeuw, ten noorden een kleine toren en een stal; eveneens uit de 19de eeuw.

Mooie ligging op de met eiken beboomde top van de Bolderberg, en bereikbaar via een slingerend bospad.

Rechthoekige, bakstenen kapel onder zadeldak (leien); de westgevel gedeeltelijk opgetrokken uit mergelsteen (talrijke graffiti); rondboogvenster in de geveltop, en twee rondboogvormige panelen (mergel) met voorstelling in reliëf van de Boodschap aan Maria; bakstenen bovenbouw met S-vormige muurankers; aandak met vlechtingen en natuurstenen schouderstukken. Onversierde oostgevel.

Rechts, twee traveeën onder mank zadeldak (leien) met klokkenruitertje, mogelijk uit dezelfde periode of iets later dan de kapel; baksteenbouw met witgekalkte, lage westgevel; overhoekse muizentandfries onder de dakrand der oostgevel; aangepaste bakstenen muuropeningen.

Rechts hiervan, woonhuis van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); bakstenen gebouw uit de 19de eeuw; rechthoekige, bakstenen vensters in de zuidelijke zijgevel, die met aandak en vlechtingen is afgewerkt. Links van de kapel, vierkant, torenachtig gedeelte van één travee en twee bouwlagen onder tentdak (leien); rechthoekige, aangepaste vensters; mogelijk de oorspronkelijke kluizenaarswoning.

Links hiervan, kleine stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een deur onder houten latei.

Mobilair: bewaard op het Kasteel Vogelzang.

  • DANIELS P., Notice historique (Almanach administratif de la province de Limbourg, 1885).

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan de noordoostkant van de Kluis zijn nog de sporen zichtbaar van een haagbeukenhaag. Of het een scheerhaag of een kaphaag is geweest, is nu niet meer te zien. Vermoedelijk was het een geschoren afsluitingshaag bij de moestuin van de kluizenaar, die nu hoog is opgeschoten.

Aan de zuidwestkant van de kluizenaarssite is een boogvormige bomenrij van opgaande lindebomen aangeplant. Het gaat om zowel zomer- als winterlindes. Een open ruimte langs het Kluispad en bij het bedevaartsoord wordt hierdoor afgebakend. Bovenop de Bolderberg vertoeven de bedevaarders in de schaduw van de boomkruinen op een lommerrijke plek.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Kluis van Bolderberg met lindes en haagbeuken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22521 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.