Kluis van Bolderberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heusden-Zolder
Deelgemeente Zolder
Straat Kluisstraat
Locatie Kluisstraat 90, 90/1, Heusden-Zolder (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Heusden-Zolder (actualisaties: 21-09-2007 - 27-09-2007).
  • Adrescontrole Heusden-Zolder (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Heusden-Zolder (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kluis van Bolderberg

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Kluis van Bolderberg

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1996.

Beschrijving

Thans leegstaande kluis met kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette, in 1673 door Lambrecht Hoelen van Diepenbeek naar het plan van het huis van Lorette opgetrokken; in 1679 werd de broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette in de kapel opgericht; kapel en kluis werden geplunderd tijdens de Franse bezetting; vanaf 1801 opnieuw bewoond tot na de Tweede Wereldoorlog. Restauratie in 1972.

Het complex bestaat uit vijf onderscheiden delen: in het midden de kapel (1673), haaks ten opzichte van de andere delen, ten zuiden ervan het woonhuis (twee delen) uit de 19de eeuw, ten noorden een kleine toren en een stal; eveneens uit de 19de eeuw.

Mooie ligging op de met eiken beboomde top van de Bolderberg, en bereikbaar via een slingerend bospad.

Rechthoekige, bakstenen kapel onder zadeldak (leien); de westgevel gedeeltelijk opgetrokken uit mergelsteen (talrijke graffiti); rondboogvenster in de geveltop, en twee rondboogvormige panelen (mergel) met voorstelling in reliëf van de Boodschap aan Maria; bakstenen bovenbouw met S-vormige muurankers; aandak met vlechtingen en natuurstenen schouderstukken. Onversierde oostgevel.

Rechts, twee traveeën onder mank zadeldak (leien) met klokkenruitertje, mogelijk uit dezelfde periode of iets later dan de kapel; baksteenbouw met witgekalkte, lage westgevel; overhoekse muizentandfries onder de dakrand der oostgevel; aangepaste bakstenen muuropeningen.

Rechts hiervan, woonhuis van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); bakstenen gebouw uit de 19de eeuw; rechthoekige, bakstenen vensters in de zuidelijke zijgevel, die met aandak en vlechtingen is afgewerkt. Links van de kapel, vierkant, torenachtig gedeelte van één travee en twee bouwlagen onder tentdak (leien); rechthoekige, aangepaste vensters; mogelijk de oorspronkelijke kluizenaarswoning.

Links hiervan, kleine stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een deur onder houten latei.

Mobilair: bewaard op het Kasteel Vogelzang.

  • DANIELS P., Notice historique (Almanach administratif de la province de Limbourg, 1885).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Bolderberg

Zolder (Heusden-Zolder)

omvat Haagbeukenhaag bij Kluis van Bolderberg

Kluispad zonder nummer (Heusden-Zolder)

is gerelateerd aan Opgaande lindenrij bij de kluis van Bolderberg

Kluispad zonder nummer (Heusden-Zolder)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.