erfgoedobject

Kluis van Bolderberg

bouwkundig element
ID
22521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22521

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kluis van Bolderberg
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Kluis van Bolderberg
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Thans leegstaande kluis met kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette, in 1673 door Lambrecht Hoelen van Diepenbeek naar het plan van het huis van Lorette opgetrokken; in 1679 werd de broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette in de kapel opgericht; kapel en kluis werden geplunderd tijdens de Franse bezetting; vanaf 1801 opnieuw bewoond tot na de Tweede Wereldoorlog. Restauratie in 1972.

Het complex bestaat uit vijf onderscheiden delen: in het midden de kapel (1673), haaks ten opzichte van de andere delen, ten zuiden ervan het woonhuis (twee delen) uit de 19de eeuw, ten noorden een kleine toren en een stal; eveneens uit de 19de eeuw.

Mooie ligging op de met eiken beboomde top van de Bolderberg, en bereikbaar via een slingerend bospad.

Rechthoekige, bakstenen kapel onder zadeldak (leien); de westgevel gedeeltelijk opgetrokken uit mergelsteen (talrijke graffiti); rondboogvenster in de geveltop, en twee rondboogvormige panelen (mergel) met voorstelling in reliëf van de Boodschap aan Maria; bakstenen bovenbouw met S-vormige muurankers; aandak met vlechtingen en natuurstenen schouderstukken. Onversierde oostgevel.

Rechts, twee traveeën onder mank zadeldak (leien) met klokkenruitertje, mogelijk uit dezelfde periode of iets later dan de kapel; baksteenbouw met witgekalkte, lage westgevel; overhoekse muizentandfries onder de dakrand der oostgevel; aangepaste bakstenen muuropeningen.

Rechts hiervan, woonhuis van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); bakstenen gebouw uit de 19de eeuw; rechthoekige, bakstenen vensters in de zuidelijke zijgevel, die met aandak en vlechtingen is afgewerkt. Links van de kapel, vierkant, torenachtig gedeelte van één travee en twee bouwlagen onder tentdak (leien); rechthoekige, aangepaste vensters; mogelijk de oorspronkelijke kluizenaarswoning.

Links hiervan, kleine stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een deur onder houten latei.

Mobilair: bewaard op het Kasteel Vogelzang.

 • DANIELS P., Notice historique (Almanach administratif de la province de Limbourg, 1885).

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Haagbeukenhaag bij Kluis van Bolderberg

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande lindenrij bij de kluis van Bolderberg

 • Is deel van
  Bolderberg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kluis van Bolderberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22521 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.