Brouwerij Het Hof

• is aangeduid als beschermd monument Brouwerij Het Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Het Hof

Beschrijving

Voormalige brouwerij Maes uit midden 19de eeuw (zie Poppkaart van 1860), nadien brouwerij "Het Hof" van de familie Peeters (1880-1929), fabriek voor groenteverwerking (1930-1939) en houtzagerij Philips (1939-1994).

Monumentaal, onderkelderd bedrijfsgebouw in neoclassicistische stijl, opgericht in 1880. Volgens een oude afbeelding oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie + negenentwintig traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nokrichting loodrecht op straat, Vlaamse pannen).

Baksteenbouw met verwerking van gesinterde steen voor banden, spiegels (borstweringen) en sluitstenen. Deels blinde, steekboogvensters met ijzeren roeden. Oost- en noordgevel met doorlopende verdiepte muurvlakken. Markante driehoekige frontons aan noordzijde. Nagenoeg centrale, voormalige, hogere ast, eertijds met tentdak, heden waterreservoir met plat dak. Bewaarde ronde schouw ten zuidwesten.

Interieur met troggewelven, ijzeren I-balken op gietijzeren zuilen, rode tegelvloeren op de verhoogde begane grond, houten moer- en kinderbalken en dito gebint.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Puurs, schetsen, 1880/15.
  • S.N., Klein-Brabant in oude prenten, in Heemkundig jaarboek deel I, 1972-1973, nummer 25.