Kasteel van Terlaemen

Beschrijving

Voormalig Loons leen zogenaamd naar de Laembeek; afhankelijk van de parochie Zolder; in 1293 in bezit van de familie Malapart de Lame, in 1330 overgedragen aan de bastaard van Arnold V van Loon, Marten van Loon; achtereenvolgens in bezit van de families Steyvoert, de Blocquerie de Terbiest de Terlaemen, van Mombeek en de Borgyhye (tot de Franse bezetting).

In zijn huidige vorm een laat-classicistisch herenhuis, uit eind 18de- begin 19de eeuw, gelegen op een omgracht perceel met fraai, boomrijk park. Inplanting ietwat achterin ten opzichte van de straat met kleine voortuin en aflijnend hek.

Rechthoekig gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien) met twee dakkapellen, geflankeerd door twee inspringende, haakse vleugels van één + drie traveeën onder schilddaken; haakse vleugel van één travee onder schilddak, tegen de achtergevel. Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw voorzien van een lijstgevel met driehoekig fronton met oculus boven de drie middentraveeën; rechthoekige, beluikte vensters oorzien van kalkstenen lekdrempels en dito lateien, op de benedenverdieping met een dunne druiplijst afgewerkt; fraaie rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting gemarkeerd door een gestrekte druiplijst steunend op een sluitsteen en consoles met diamantkop en dropmotief; bovenlicht met houten waaier boven de geprofileerde houten tussendorpel.

De haakse vleugels zijn voorzien van een kordonlijst tussen beide bouwlagen; rechthoekige vensters met siersluitstenen toegevoegd bij de cementering (eind 19de eeuw); rechthoekige deur in een geprofileerde, kalksstenen omlijsting met druiplijst in de zuidvleugel. Gelijkaardige vensters in de westgevel. Het haakse gedeelte is voorzien van een groot rechthoekig venster op elke zijde, in een vlakke kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst en lekdrempel; getoogde deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op de noord- en zuidzijde; dito deurtje in de westgevel.

Een hek verbindt dit gedeelte met het dientsgebouw ten zuiden; zes traveeën onder wolfsdak (mechanische pannen); versteende en witgekalkte leembouw, met enkele behouden ankerbalken in voor- en achtergevel; grotendeels aangepaste muuropeningen. Recent aanleunend gebouwtje onder zadeldak tegen de westelijke zijgvel.

• DANIELS P., Het hof van Ter-Laemen (De Maasgouw, I, 1879, pagina 53-55).
  • DEPREZ A. - ROGIERS J., Dorpsmonografie van de gemeente Zolder, gestencileerde uitgave, Kuringen, s.d.