erfgoedobject

Kapel van de Heilige Theresia van Lisieux

bouwkundig element
ID
22536
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22536

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eerste kerk van Leopoldsburg, daterend van 1853, thans opgenomen in de kloostergebouwen der carmelietessen (eind 19de - begin 20ste eeuw).

Neoclassicistische zaalkerk van drie traveeën met koor van één rechte travee en halfronde sluiting. Alleen de voorgevel is zichtbaar: beschilderde baksteen, afgelijnd door beschilderde, Dorische pilasters, die een zwaar entablement met een bekronend driehoekig fronton dragen; gevelritmering door middel van rondbooglisenen, en rondboogvensters en het dito portaal in de spaarvelden; een zware waterlijst deelt de gevel in twee, en volgt het beloop der middenste liseen. Halfronde vensters in de zijgevels.

Interieur: vlakke zoldering op een omlopende keellijst.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel van de Heilige Theresia van Lisieux [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22536 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.