Paterswinning hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lummen
Deelgemeente Lummen
Straat Groenlarenstraat
Locatie Groenlarenstraat 26, Lummen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lummen (actualisaties: 07-09-2007 - 14-09-2007).
  • Adrescontrole Lummen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Lummen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Paterswinning hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom de trapezoïdale binnenplaats, uit de 18de eeuw.

Woonhuis ten zuiden van het erf; vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 2de helft van de 18de eeuw. Baksteenbouw (deels gecementeerd) op ijzerzandstenen plint. Zuidgevel met oorspronkelijke opstand: vier voorheen beluikte steekboogvensters in bepleisterde omlijsting; gesmeed ijzeren muurankers en zware kroonlijst in stucwerk. Recent gecementeerde noordgevel; oorspronkelijke ramen met roedeverdeling en eiken binnenluiken in de eerste en tweede travee. Getoogde deur met bovenlicht en waaier in de vierde travee. Zolderluiken in tweede en vierde travee. Tegen de bakstenen westelijke zijpuntgevel met muurvlechtingen en schouderstukken, bakhuis in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen onder golfplaten lessenaarsdak. Aan de straatkant, gecementeerde oostelijke zijpuntgevel met top- en schouderstukken; getoogd venster en zolderluik; getoogde deur met waaier en kleine steektrap.

Ten noorden van het erf, lange dwarsschuur met stalling van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met bakstenen en witgekalkte lemen vullingen op zeer lage bakstenen stoel. Aan de noordzijde, achttien gepikte tussenstijlen en een gepikte wandplaatschoor per travee (twee in de laatste travee); rechthoekige deurtjes in de eerste en derde travee, poorten in de tweede en vijfde (dwarsschuur). Ten oosten, aan de straatzijde, varkensstal van drie traveeën onder overstekend zadeldak; grote verluchtingsopeningen, drie kleine deurtjes en rechthoekige latrinedeur in de laatste travee.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Aanvullende informatie

Woonhuis: schrijnwerk van de ramen is vernieuwd. De varkensstal aan de straatzijde is afgebroken. De helft van de schuur is afgebroken. Het resterende deel van deze vakwerkschouw is wel nog intact (plaatsbezoek 08/01/2016).

Debonne, Vincent (08-01-2016 )

Relaties

maakt deel uit van Lummen

Lummen (Lummen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.