erfgoedobject

Het Hamel kasteel en kasteelhoeve

bouwkundig element
ID: 22581   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22581

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kasteel op rechthoekige plattegrond met ten noorden de kasteelhoeve met U-vormige aanleg. Gelegen in een ruim, boomrijk park. Huidig kasteel daterend van 1947-1950 met oudere kern van een 17de-eeuws kasteel dat tijdens de 18de eeuw in classicistische stijl verbouwd werd, en in 1860, bij de bouw ten zuidwesten van een tweede kasteel, in neorenaissancestijl werd aangepast en gebruikt als paardenstal en wagenhuis. Na zware beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden beide gebouwen in 1946 gesloopt.

Huidig kasteel opgetrokken in opdracht van baron A. de Moffart. Baksteenbouw met verwerking van arduin voor de rechthoekige vensteromlijstingen en kalkstenen venster- en deuromlijstingen afkomstig van de kastelen van Wideux en Kermt (het Speelhof).

Ten noorden, de hoeve, circa 1860 gebouwd van baksteen met accenten in imitatievakwerk in de zijpuntgevels en de duiventil.

  • MOFFART A. de, ongepubliceerde gegevens.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteelpark Het Hamel

  • Is deel van
    Lummen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Het Hamel kasteel en kasteelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22581 (Geraadpleegd op 13-08-2020)