erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 22583   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22583

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve, uit de 19de eeuw, met ordonnantie: aangebouwd bakhuiswoonhuis-stal-dwarsschuur-paardenstal. Gaaf bewaard geheel (straatzijde), vlak bij de straat gelegen, met een gesnoeide linde voor het woonhuis. Elf traveeƫn onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen). Verspringende nokhoogte van bakhuis met bakoven.

Blauw overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op een zeer lage, bakstenen stoel en gepikte plint. Twee beluikte vensters, een woonhuisdeur met bovenlicht, een laag stalpoortje, een schuurpoort en een staldeur. Gedeeltelijk versteende achtergevel, met aangebouwd karrenhuis onder lessenaarsdak. Pannen beschieting der zijgevels. Achter het woonhuis, recentere, bakstenen varkensstal, en half in de bodem uitgegraven aardappelkelder, overdekt met plaggen. Waterput aan de straatzijde, voor het bakhuis.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22583 (Geraadpleegd op 31-10-2020)