erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 22586   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22586

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met ordonnantie: stal-woonhuis-dwarsschuur. Acht traveeƫn onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met klimmend dakvenster boven de zesde ankerbalk.

Stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen op een zeer lage, bakstenen stoel en gepikte plint. Gepikte stijlen (zestien) en wandplaatschoren in de eerste, zesde en achtste travee. Twee vensters en twee deuren. Achtergevel van woonhuis en stal is versteend. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak, aan weerszij afgeschuind (Vlaamse pannen), tegen de rechtse zijgevel (leipannen beschieting). Bakhuis ten zuidwesten.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

De noordwand van het westelijke deel van de hoeve was oorspronkelijk in baksteen, maar is thans uitgevoerd in imitatievakwerkbouw (plaatsbezoek 08/01/2016).
Auteurs : Debonne, Vincent
Datum: 08-01-2016

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22586 (Geraadpleegd op 31-10-2020)