Parochiekerk Sint-Trudo

Gemeente Lummen

• Inventarisatie Lummen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Trudo

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Trudo: orgel
gelegen te Linkhoutstraat (Lummen)

Beschrijving

Neoclassicistische pseudo-basiliek, gedateerd 1903 (gevelsteen); gelegen op het driehoekig dorpsplein, afgezoomd met linden. Driebeukig schip van vier traveeën, met ingebouwde westtoren, een transept van één travee en een koor van een rechte travee met halfronde apsis.

Baksteenbouw met verwerking van arduin. Overwelving door middel van een tongewelf op zuilen met achtkantige sokkel; kruisribgewelven boven de zijbeuken.

Mobilair: Beeld van Sint-Antonius, hout, barok (17de eeuw); Sint-Lucia, hout, laatgotisch (16de eeuw).

Aanvullende informatie

In de Sint-Trudokerk bevindt zich een zeer belangrijk orgel, gemaakt rond 1845 door de beroemde Antwerpse orgelmaker J.J. Delhaye. De dispositie onderging enkele transformaties maar de hele infrastructuur is nog origineel.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (S.N., 2003)

Foubert, Annemie (25-05-2016 )