erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Trudo

bouwkundig element
ID
22588
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22588

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische pseudo-basiliek, gedateerd 1903 (gevelsteen); gelegen op het driehoekig dorpsplein, afgezoomd met linden. Driebeukig schip van vier traveeën, met ingebouwde westtoren, een transept van één travee en een koor van een rechte travee met halfronde apsis.

Baksteenbouw met verwerking van arduin. Overwelving door middel van een tongewelf op zuilen met achtkantige sokkel; kruisribgewelven boven de zijbeuken.

Mobilair: Beeld van Sint-Antonius, hout, barok (17de eeuw); Sint-Lucia, hout, laatgotisch (16de eeuw).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

In de Sint-Trudokerk bevindt zich een zeer belangrijk orgel, gemaakt rond 1845 door de beroemde Antwerpse orgelmaker J.J. Delhaye. De dispositie onderging enkele transformaties maar de hele infrastructuur is nog origineel.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (S.N., 2003)
Auteurs : Foubert, Annemie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Trudo [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22588 (Geraadpleegd op )