Langgestrekt boerenhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis met ordonnantie: stal-schuur-woonhuis; acht traveeën en één bouwlaag, onder gebogen zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat), door middel van muurankers gedateerd 1769. Traditionele bak- en zandsteenstijl.

Noordelijke voorgevel verhoogd met een halve bouwlaag. Gecementeerde plint en hoekbanden. Vijf beluikte en getraliede natuurstenen kruiskozijnen met vlakke posten en gekoppelde, steekboogvormige bovendorpels, als laattijdige, eerder classicistisch getinte interpretatie van het traditionele kruiskozijn. Gedrukte natuurstenen rondboogdeur op neuten, met trapezoïdale sluitsteen en druiplijst, bekroond door een gemetst, ellipsvormig bovenlicht. Vier rechthoekige bovenvensters in gecementeerde omlijsting. Zuidelijke achtergevel van één bouwlaag op gecementeerde plint, met vier beluikte natuurstenen kloosterkozijnen met steekboogvormige bovendorpel. Rondboogdeur verborgen achter recent gebouwde veranda; steekboogvormige, gemetste staldeur. Afgedekte steigergaten en bepleisterde kroonlijst. Puntgevels met muurvlechtingen en afgedekte schouderstukken; topstuk in de oostelijke zijpuntgevel.

Bakstenen dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw ten oosten en ten westen van het erf: ten oosten, langsschuur van vier traveeën, ten westen stalling en karrenhuis van zes traveeën.