Neoclassicistisch herenhuis met wagenhuis

Beschrijving

Herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met verbouwingen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Later omgebouwd tot boerderij.

Roze beschilderde baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen op T-vormige plattegrond onder zadeldak (Vlaamse pannen, hoofdnok loodrecht op de straat). Aan de straatzijde zuidoostelijke puntgevel met gemetst, driehoekig fronton en oculus. Aan de erfzijde, noordoostelijke voorgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige, beluikte benedenvensters met kalkstenen latei en lekdrempel; lagere rechthoekige bovenvensters op kalkstenen lekdrempel. In de derde travee, rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting onder vereenvoudigd hoofdgestel met druiplijst; smal bovenlicht met metalen roedeverdeling. Haaks op de zuidwestelijke achtergevel, latere bijbouw van één travee bekroond door een trapgevel.

Bijgebouwde stalling van drie traveeën onder mank zadeldak, met steekboogvormige muuropeningen. Ten noordoosten van het gekasseid erf, wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), thans omgevormd tot stalling; aan de erfzijde, drie gemetste, blinde segmentbogen op vlakke pilasters met imposten; rechthoekige staldeuren.