Genoemd naar de kadastrale plaatsnaam, voordien kasteel Peeters, modo kasteel Verbraeken. Herenhuis, nog niet vermeld op de Poppkaart van 1860, circa 1872 opgetrokken als woning bij de 19de-eeuwse cilinderstoommaalderij Peeters (zie ook Palingstraat nummer 22) gelegen in de wijk Keulenhoek tussen de spoorlijn Mechelen - Sint-Niklaas en de Vliet. Op de kadasterschetsen verschijnen de bedrijfsgebouwen vanaf de jaren 1860; werkzaamheden stilgelegd voor de Eerste Wereldoorlog en gebouwen gesloopt in 1920-1922.
Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond ingeplant op omhaagd terrein. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels van drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Geblokte en verhoogde begane grond, hoekpilasters, doorlopende kordons en klassiek hoofdgestel. Voorgevel met centraal deurrisaliet van drie traveeën voorafgegaan door portiek op Dorische zuilen onder balkon met gietijzeren leuning. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op bovenverdieping voorzien van oren en in risaliet verrijkt met sluitsteen. Rechthoekige deuren in vlakke arduinen omlijsting. Achtergevel met later bordes. Authentiek eclectisch interieur in de representatieve ruimten.
Ten noordwesten houten tuinpaviljoen, eveneens van circa 1872, oorspronkelijk met latrines, heden een bergruimte. Omringend landschapspark met vijver en ijzeren boogbrug uit de bouwperiode (zie kadasterschetsen).
Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Steyaert, Rita Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Tuin
Siertuin van circa 1,72 hectare die alle elementen van een bescheiden parkje, aangelegd in laat landschappelijke stijl, bezit: een langwerpige vijver met insnoering in het midden, overwelfd door een tuinbrug, een heuveltje en tuinpaviljoen, gazons en hoogstammige bomen. De tuin situeert zich aan de noordrand van de gemeente Puurs op een min of meer driehoekig perceel, begrensd door de Vliet ten noorden, de spoorweg ten westen en de Robert Verbelenstraat ten oosten. Vandaag is de tuin tot aan de Vliet als parkje aangelegd, maar oorspronkelijk had het noordelijk deel van de tuin vermoedelijk een nutsfunctie. Op de orthofoto van 1947-1954 is dit deel nog steeds een open grasvlakte.
Historical Maps, Orthofoto's 1947-1954, Puurs [online], Historical maps and OSM (geraadpleegd op 13 november 2024).