Landhuis Hof ter Rest

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Puurs
Deelgemeente Puurs
Straat R. Verbelenstraat
Locatie R. Verbelenstraat 59, Puurs (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Puurs (adrescontroles: 09-10-2006 - 09-10-2006).
  • Inventarisatie Puurs (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Hof ter Rest

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Landhuis Hof ter Rest met tuin

Deze bescherming is geldig sinds 13-02-1998.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Genoemd naar de kadastrale plaatsnaam, voordien kasteel Peeters, modo kasteel Verbraeken. Herenhuis, nog niet vermeld op de Poppkaart van 1860, circa 1872 opgetrokken als woning bij de 19de-eeuwse cilinderstoommaalderij Peeters (zie ook Palingstraat nummer 22) gelegen in de wijk Keulenhoek tussen de spoorlijn Mechelen - Sint-Niklaas en de Vliet. Op de kadasterschetsen verschijnen de bedrijfsgebouwen vanaf de jaren 1860; werkzaamheden stilgelegd voor de Eerste Wereldoorlog en gebouwen gesloopt in 1920-1922.

p>Neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond ingeplant op omhaagd terrein. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels van drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Geblokte en verhoogde begane grond, hoekpilasters, doorlopende kordons en klassiek hoofdgestel. Voorgevel met centraal deurrisaliet van drie traveeën voorafgegaan door portiek op Dorische zuilen onder balkon met gietijzeren leuning. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op bovenverdieping voorzien van oren en in risaliet verrijkt met sluitsteen. Rechthoekige deuren in vlakke arduinen omlijsting. Achtergevel met later bordes. Authentiek eclectisch interieur in de representatieve ruimten.

Ten noordwesten houten tuinpaviljoen, eveneens van circa 1872, oorspronkelijk met latrines, heden een bergruimte. Omringend landschapspark met vijver en ijzeren boogbrug uit de bouwperiode (zie kadasterschetsen).

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Puurs, schetsen, 1872/6.

Bron: De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van R. Verbelenstraat

R. Verbelenstraat (Puurs)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.