Sint-Willibrorduskapel

Gemeente Lummen

• Actualisatie Lummen (actualisaties: 07-09-2007 - 14-09-2007).
  • Adrescontrole Lummen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Lummen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Willibrorduskapel

Beschrijving

Kapel gelegen op hoek van de vroegere Kapelstraat met de Geenmeerstraat, eigendom van de nabijgelegen hoeve. Plaatselijk aangeroepen tegen de zweren.

Volgens Willem van Ryekel, abt van Sint-Truiden (1219- 1272) bezat Sint-Willibrordus hier een eigendom "usque ad allodium sancti Willibrordi apud Meldert". Deze kapel werd ook vermeld in 1559 en in 1687. Het jaartal 1780 aangegeven door middel van muurankers wijst op een latere herstelling of verbouwing.

Rechthoekige kapel met driezijdige absis onder sterk gebogen zadeldak met zeer steile dakhelling (leien). Thans gecementeerde baksteenbouw, gedateerd 1780. Rechthoekige, gecementeerde deuromlijsting geflankeerd door twee kleine muuropeningen. Boven de muurankers, rechthoekig venstertje onder houten latei.

Mobilair: Volks St.-Willibrordusbeeld en metalen ex-voto's.

• VAN DE WEERD H., De H. Willibrordus in Limburg (Verzamelde opstellen uitgegeven door de geschied- en oudheidkundige kring van Hasselt, 15, 1939, pagina 216-217).