Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Beschrijving

Neoclassicistische zaalkerk, van 1842, opgetrokken ter vervanging van de kasteelkapel. Omgevend kerkhof.

Eénbeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde westtoren, koor met halfronde absis, sacristie aan de oostzijde. Bakstenen gebouw.

De westgevel is voorzien van een middenrisaliet waarin zich het rechthoekige portaal bevindt; geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten met een driehoekig fronton op consoles boven het entablement; hierboven een rondboognis in een geprofileerde, hardstenen omlijsting; uurwerk en rondboogvormige galmgaten in een gelijkaardige omlijsting; de toren is bekroond met een ingesnoerde naaldspits (leien). Het schip is voorzien van bakstenen rondboogvensters met hardstenen lekdrempels; afdekking door middel van een zadeldak (leien). Overwelving door middel van een beschilderd houten tongewelf.

Mobilair: Busterreliekhouder van Sint-Apollonia, verzilverd en gepolychromeerd hout (eerste helft 18de eeuw); Sint-Sebastiaansbeeld, gepolychromeerd hout (begin 18de eeuw); Sint-Jan de Doperbeeld, hout (begin 18de eeuw). Hoofdaltaar (circa 1872); zijaltaar (eerste helft 19de eeuw), biechtstoel (eerste helft 19de eeuw), deur en bekroning (eerste helft 18de eeuw).

Grafkruisen van 1536, 1646 en 1672 op het kerkhof.

• BORCHGRAVE D'ALTENA J. DE, Notes pour servir à l'étude des oeuvres d'art du Limbourg, II (Bulletin de la Société d'art et d'histoire du diocèse de Liège, 1968, pagina 2).
  • GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton St.-Truiden, Brussel, 1977, pagina 55.