Watermolen Elsbroekmolen

Beschrijving

De Elsbroekmolen of Binderveldmolen is een watermolen op de Melsterbeek, waarvan het metalen onderslagrad en het binnenwerk bewaard zijn gebleven. De omgeving van de watermolen heeft anno 2014 nog steeds een landelijk karakter gevormd door weilanden.

Op deze plaats wordt reeds een molen vermeld in 1379. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de watermolen weergegeven. Het huidig bakstenen gebouw dateert van 1910 en werd verbouwd in 1937. Het metalen onderslagrad en het binnenwerk zijn mogelijk ouder en nog aanwezig.

De kleine korenwatermolen ligt in het verlengde van en aansluitend bij de woning en schuurtje. Het bakstenen molengebouw is een tweetal traveeën breed en één bouwlaag hoog onder een zadeldak met pannen. Eén travee wordt geaccentueerd door een luikap. De watergevel heeft één venster op maalzolderhoogte.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000367, Elsbroekmolen, beschermingsdossier (J. De Schepper, 1993).
  • Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Foubert, Annemie; De Schepper, Jo