Mooshoekwinning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Kozen
Straat Breestraat
Locatie Breestraat 54, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Mooshoekwinning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Mooshoekwinning, gesloten hoeve uit de 2de helft van de 18de eeuw, met gebouwen in stijl- en regelwerk met gecementeerde, lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig, geplaveid erf. Houten inrijpoort in de zuidvleugel.

Hoog woonhuis met stal ten oosten, zeven traveeën onder zadeldak, met schild aan de zuidzijde, op de deurlatei der erfzijdegevel gedateerd 1782. Erfzijdegevel van vijf traveeën met een timmer van blank hout: zeven stijlen en twee hoekstijlschoren; twee beluikte bolkozijnen met roedeverdeling, een zolderluik en een deur. Straatgevel voorzien van zeven stijlen, hoekstijlschoor in de laatste travee, en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de tweede (thans eerste) ankerbalk, in de tweede travee tegen dezelfde ankerbalk en in de derde travee tegen de derde ankerbalk (thans tweede); vijf verborgen regels; een beluikt en getralied bolkozijn, verschillende getraliede venstertjes van recentere datum, en een deur.

Ten zuiden, stallen van acht traveeën, de eerste travee (straatzijde) is versteend. Enkele kleine venstertjes in de straatgevel; erfzijdegevel met enkele kleine venstertjes, een zolderluik, een staldeur en een aangepast poortje.

Ten westen, dwarsschuur van zeven traveeën met de poort in de vierde travee. In de straatgevel vormt een afgesnuite hoek de verbinding tussen stal en schuur.

De noordzijde van het erf wordt ingenomen door recente, onbelangrijke aanhorigheden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kozen

Kozen (Nieuwerkerken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.