Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, uit 2de helft 18de eeuw, aangepast in de 1ste helft van de 19de eeuw en in de 20ste eeuw. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, gelegen rondom het rechthoekig erf; zadeldaken (Vlaamse pannen); verhoogde, bakstenen stallen.

Ten zuidwesten, poortgebouw met inrijpoort en stallingen van vier traveeën, op de poortlatei gedateerd WM + 1843; pannen beschieting der rechter zijgevel. Ten noordwesten, woonhuis van negen traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) voorzien van l.schild; op de deurlatei gedateerd 1781 (+ ruitfiguur) IM; twee beluikte bolkozijnen en twee deuren; twee beluikte vensters en twee bolkozijntjes, waarvan één getralied, in de achtergevel.

Ten zuidoosten, stallen gebouwd in 1910; versteende achtergevel. Ten noordoosten, recente, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (mechanische pannen).

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda