erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
22621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22621
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit 18de eeuw (?) en 20ste-eeuwse aanpassingen. Gelegen in een bocht van de straat. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën, met aan de linkerkant twee aangebouwde traveeën; beraapte gevels; de oude kern blijkt uit het volume en de steile dakhelling; drie aangepaste vensters en een deur met pui in de tweede travee. Enkele beluikte vensters in de achtergevel, waaronder twee bolkozijnen; oorspronkelijke deur (19de eeuw) met bovenlicht. Rechterzijgevel met recent venster en een bolkozijn in de geveltop.

Ten noorden, stallingen (nok evenwijdig met de straat) van zes traveeën, haaks op het woonhuis, met verspringende nokhoogte tussen de derde en vierde travee; lemen vullingen grotendeels vervangen door baksteenmetselwerk.

Ten zuiden, sterk aangepaste dwarsschuur van zes traveeën; de oorspronkelijke lemen vullingen zijn verdwenen.

Recent gebouw en inrijpoort (20ste eeuw) ten oosten.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22621 (Geraadpleegd op )