Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Kozen
Straat Breestraat
Locatie Breestraat 33, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit 18de eeuw (?) en 20ste-eeuwse aanpassingen. Gelegen in een bocht van de straat. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën, met aan de linkerkant twee aangebouwde traveeën; beraapte gevels; de oude kern blijkt uit het volume en de steile dakhelling; drie aangepaste vensters en een deur met pui in de tweede travee. Enkele beluikte vensters in de achtergevel, waaronder twee bolkozijnen; oorspronkelijke deur (19de eeuw) met bovenlicht. Rechterzijgevel met recent venster en een bolkozijn in de geveltop.

Ten noorden, stallingen (nok evenwijdig met de straat) van zes traveeën, haaks op het woonhuis, met verspringende nokhoogte tussen de derde en vierde travee; lemen vullingen grotendeels vervangen door baksteenmetselwerk.

Ten zuiden, sterk aangepaste dwarsschuur van zes traveeën; de oorspronkelijke lemen vullingen zijn verdwenen.

Recent gebouw en inrijpoort (20ste eeuw) ten oosten.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kozen

Kozen (Nieuwerkerken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.