erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
22623
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22623

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom een rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf met treurwilg.

Ten oosten, woonhuis van vijf traveeën op een verhoogde bakstenen stoel (voorgevel); gepikte stijlen (zeven), hoekstijlschoren en regel; twee bolkozijnen en een deur. Lage, bakstenen stoel in de achtergevel; een bolkozijn en een klein venster.

Ten zuiden, lage, gedeeltelijk versteende stallen; het vakwerkgedeelte is voorzien van twee gekoppelde deurtjes.

Ten noorden, dwarsschuur op een lage bakstenen stoel; hoge schuurpoort en een deurtje. Bakhuis van twee traveeën in het verlengde van het stalgedeelte; ernaast de waterput.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22623 (Geraadpleegd op 15-06-2021)