erfgoedobject

Hoeve losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
22624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22624
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw, gelegen aan de gekasseide straat. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en zichtbare ankerbalken op een bakstenen stoel en gepikte plint; zadeldaken (Vlaamse pannen voor het woonhuis en de dwarsschuur, mechanische voor de stallingen); rechthoekig erf, met een houten poortje van de straat afgesloten.

Ten zuiden, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën; twee beluikte bolkozijnen en een deur; twee bolkozijntjes in de achtergevel; gesnoeide linde tegen de linker zijgevel (straatzijde).

Ten westen, stal (nok evenwijdig aan de straat) van zes traveeën op een verhoogde bakstenen stoel

Ten oosten, dwarsschuur van drie traveeën, de laatste versteend (golfplaten afdekking); hoge schuurpoort en een deurtje.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22624 (Geraadpleegd op )