Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Kozen
Straat Opcosenstraat
Locatie Opcosenstraat 30-32, 32A, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 1ste helft van de 18de eeuw; hoog gebouw van zeven traveeën onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); vergroting naar achteren toe en rechts een in circa 1930 verbouwde, bakstenen travee (tweede woning). Wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel en gepikte plint; twee aangepaste, beluikte vensters en een gedicht houten kruiskozijn in de zevende travee; enkele zolderluiken; een deur voorafgegaan door een trap; kunstleien beschieting der linker zijgevel; haag tegen dezelfde gevel.

Later aangebouwde varkensstallen (2de helft 19de eeuw), haaks op het woonhuis; wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen; twee deurtjes, telkens gekoppeld met een klein, beluikt venstertje.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kozen

Kozen (Nieuwerkerken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.