Vierkantshoeve met kapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Kozen
Straat Opcosenstraat
Locatie Opcosenstraat 105, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve met kapel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Ensemble van een vierkanthoeve met een kapel, gelegen te midden van plantages van laagstammige fruitbomen.

Rechthoekige kapel uit 4de kwart 19de eeuw, in vereenvoudigde neoclassicistishe stijl; bakstenen gebouw met beraapte voor- en rechterzijgevel onder zadeldakje (Vlaamse pannen). Rondboogdeur met metalen waaier in het bovenlicht; rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld erboven; een rondboogvenstertje in elke zijgevel. Inwendig afgedekt door middel van een vlakke, bepleisterde zoldering met geschilderde bloemenranken en een kelk.

Gesloten hoeve uit 2de helft 19de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken (golfplaten en Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekige erf, aan de straatzijde voorzien van een voortuintje.

Inrijpoort in de noordwestvleugel, met links ervan, woonhuis (nok evenwijdig aan de straat) van vier traveeën en twee bouwlagen. Bepleisterd stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. Vensters met fraai houtwerk en roedeverdeling, en een deur met bovenlicht (ijzeren roedeverdeling). Gelijkaardige straatgevel met beluikte vensters op de eerste bouwlaag.

Ten zuidwesten, bakstenen stal, voorzien van twee zolderluiken en drie getoogde deuren. Ten zuidoosten, tot koelplaats omgebouwde dwarsschuur. Ten noordoosten, bakstenen varkensstallen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kozen

Kozen (Nieuwerkerken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.