Gesloten hoeve Het Paenhuys

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Kozen
Straat Weyerstraat
Locatie Weyerstraat 10, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Het Paenhuys

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Gesloten hoeve Het Paenhuys

Deze bescherming is geldig sinds 01-07-2002.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve Het Paenhuys: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 01-07-2002.

Beschrijving

Hoeve, met kern uit de 1ste helft van de 18de eeuw, verbouwd en aangepast in de 2de helft van de 19de eeuw. Oudere gebouwen in roodbruin overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op een verhoogde bakstenen stoel: recentere gebouwen van baksteen; zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen); rechthoekig erf.

Inrijpoort en aanpalend gebouw, ten zuiden van het erf, gedateerd 1885 op de sluitsteen der poort; bakstenen korfboogpoort met hardstenen sluitsteen.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van negen traveeën, op een regel in de eerste travee gedateerd 1743. Verhoogde begane grond. Vier aangepaste vensters, drie zolderluiken en een deur, voorafgegaan door een kleine pui met steektrap. De achtergevel werd grondig verbouwd.

Ten oosten, volledig verbouwd dienstgebouw onder platdak.Ten noorden, dwarsschuur met stallingen, voorzien van een hoge schuurpoort, een zolderluik en een recente deur.

Bakhuis ten noordwesten, buiten het erf; stijl- en regelwerk met gedeeltelijk lemen, gedeeltelijk bakstenen vullingen; de bakoven werd verplaatst naar binnen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Aanvullende informatie

De hoevegebouwen omsluiten een erf met mestvaalt. Buiten het complex bleef een moestuin bewaard. De omgeving heeft een redelijk gaaf bewaard ruraal kader, zeker vanaf de driesprong Weyerstraat-Dorpsstraat, waar blijkt dat het complex ten noordoosten en ten zuiden nog wordt omgeven door weiland, waardoor de vakwerkelementen in een gepast kader goed tot hun recht komen. Ten noordwesten van de hoeve werd een moderne woonst opgetrokken, die tot dezelfde eigendom behoort, maar de oude hoeve grotendeels aan het zicht onttrekt.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002229, Het Paenhuys (S.N., 2002).

Foubert, Annemie (06-05-2016 )

Relaties

maakt deel uit van Kozen

Kozen (Nieuwerkerken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.