erfgoedobject

Gesloten hoeve Het Paenhuys

bouwkundig element
ID: 22630   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22630

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, met kern uit de 1ste helft van de 18de eeuw, verbouwd en aangepast in de 2de helft van de 19de eeuw. Oudere gebouwen in roodbruin overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op een verhoogde bakstenen stoel: recentere gebouwen van baksteen; zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen); rechthoekig erf.

Inrijpoort en aanpalend gebouw, ten zuiden van het erf, gedateerd 1885 op de sluitsteen der poort; bakstenen korfboogpoort met hardstenen sluitsteen.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van negen traveeƫn, op een regel in de eerste travee gedateerd 1743. Verhoogde begane grond. Vier aangepaste vensters, drie zolderluiken en een deur, voorafgegaan door een kleine pui met steektrap. De achtergevel werd grondig verbouwd.

Ten oosten, volledig verbouwd dienstgebouw onder platdak.Ten noorden, dwarsschuur met stallingen, voorzien van een hoge schuurpoort, een zolderluik en een recente deur.

Bakhuis ten noordwesten, buiten het erf; stijl- en regelwerk met gedeeltelijk lemen, gedeeltelijk bakstenen vullingen; de bakoven werd verplaatst naar binnen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

De hoevegebouwen omsluiten een erf met mestvaalt. Buiten het complex bleef een moestuin bewaard. De omgeving heeft een redelijk gaaf bewaard ruraal kader, zeker vanaf de driesprong Weyerstraat-Dorpsstraat, waar blijkt dat het complex ten noordoosten en ten zuiden nog wordt omgeven door weiland, waardoor de vakwerkelementen in een gepast kader goed tot hun recht komen. Ten noordwesten van de hoeve werd een moderne woonst opgetrokken, die tot dezelfde eigendom behoort, maar de oude hoeve grotendeels aan het zicht onttrekt.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002229, Het Paenhuys (S.N., 2002).
Auteurs : Foubert, Annemie
Datum: 06-05-2016

Relaties

  • Is deel van
    Kozen
    Kozen (Nieuwerkerken)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve Het Paenhuys [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22630 (Geraadpleegd op 18-08-2019)