Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Kozen
Straat Weyerstraat
Locatie Weyerstraat 39-41, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, uit de 18de eeuw, met sterk aangepaste ordonnantie. Gedeeltelijk geplaveid erf voor het woonhuis, door een hek van de straat afgesloten.

Gebouw van zeven traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte lemen vullingen op een hoge, gecementeerde bakstenen stoel. Negen gepikte stijlen. Vier aangepaste vensters en twee deuren, waarvan een gedicht. Achtergevel voorzien van gepikte stijlen (acht), regels (twee) en hoekstijlschoren; drie kruiskozijnen met gedicht bovenlicht, een zolderluik en een deur.

Recentere aanbouw in leembouw onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Recente aanbouwsels (circa 1950) tegen voorgevel en rechter zijgevel, en een dienstgebouw uit dezelfde periode voor de hoeve.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kozen

Kozen (Nieuwerkerken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.