De Schans

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Kozen
Straat Schansstraat
Locatie Schansstraat 26, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed De Schans

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Alleenstaand classicistisch gebouw, gelegen in een park, en bereikbaar via een oprit en een ijzeren hek aan de straatzijde; ten noorden bleef een deel der oorspronkelijke omgrachting bewaard; enkele fraaie bomen, waaronder een notelaar en een wilde kastanje.

Het gebouw heeft een hoofdvleugel van vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), geflankeerd door twee lagere aanbouwen van elk drie traveeën onder schilddak; door middel van muurankers op de voorgevel gedateerd 1782.

Witgekalkt bakstenen gebouw met een verhoogde begane grond; de traveeën zijn gemarkeerd door bakstenen lisenen (penanten); de middentravee is verhoogd door middel van een driehoekig fronton, in de voorgevel beplankt. Getoogde vensters met recente luiken. Getoogde deur in een licht uitspringende bakstenen omlijsting op neuten. Het oorspronkelijk fronton van de achtergevel is afgewerkt met een holronde lijst en een oculus. Recent aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de zuidoostgevel.

Rechts van het inrijhek bevindt zich een rechthoekige kapel met apsis; witgekalkte baksteen; zadeldak (roofing); 2de helft 19de eeuw. Lisenen en spaarvelden bovenaan afgelijnd door een overhoekse muizentandfries; spitsboogvenstertjes in beide zijgevels. Steekboogvormig portaal.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Wijer

Wijer (Nieuwerkerken)

is gerelateerd aan Tuin van De Schans

Schansstraat 26 (Nieuwerkerken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.