erfgoedobject

Verlaten hoeve losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
22648
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22648
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Verlaten hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, gelegen op de kruising van de straat met een landweg. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), en voorzien van een zeer lage, bakstenen stoel, thans verhoogd op de meeste plaatsen.

Ten zuidwesten van het erf, woonhuis en stal van zes traveeën, met aangebouwde travee onder lessenaarsdak (golfplaten) tegen de zuidoostelijke zijgevel; mooie eik tegen de zuidwestgevel. Negen (oorspronkelijk beschilderde) stijlen, hoekstijlschoren en tussenstijlschoor in de vijfde travee tegen de zesde ankerbalk; een klein venstertje en een bolkozijn; een zolderluik in het stalgedeelte; twee gekoppelde, tweeledige deuren; de deur in de aangebouwde travee is gedicht. Noordwest zijgevel met pannen beschieting.

Ten noordoosten, aan de overzijde van de landweg, dienstgebouw, omvattende twee stallen en een hoog bakhuis; verspringende noklijnen; een gedeelte van het stijl- en regelwerk is door baksteen vervangen; de noordwestelijke stal telt twee traveeën en is voorzien van twee gekoppelde deuren, de tweede stal heeft drie traveeën en twee deuren; het bakhuis heeft twee traveeën en is voorzien van drie vensters en een deur in de zuidoostgevel, en een pannen beschieting op de noordwestgevel. Recenter, bakstenen gebouw ten zuidoosten.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Verlaten hoeve losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22648 (Geraadpleegd op )