Hospitaal voor Vrouwen

Beschrijving

Voormalig Hospitaal voor Vrouwen, vervolgens psychiatrische instelling; thans buiten gebruik en met afbraak bedreigd.

Rechthoekig complex van circa 1850, waarvan de gebouwen gegroepeerd zijn rondom twee rechthoekige binnenplaatsen, gescheiden door de centraal gelegen hospitaalkapel. Het gebouw wordt voorafgegaan door een voortuin met fraaie acacia; hoge, bakstenen muur met gesmeed ijzeren hek erboven; twee rondboogpoorten in een puntgevelvormige, bakstenen omlijsting.

Bakstenen gebouw in neoclassicistische stijl, waarvan de voorgevel zeventien traveeën en twee bouwlagen met mezzanino telt; schilddaken (leien en mechanische pannen); achtzijdige klokkenruiter met ingesnoerde naaldspits (leien) boven de middentravee. Licht verhoogde begane grond; arduinen plint. Risalieten in de beide uiterste traveeën, en in de drie middentraveeën; laatstgenoemd risaliet bekroond door een driehoekig fronton met oculus; kordon vormende, arduinen lekdrempels en zware arduinen puilijst; houten kroonlijst op klossen. Licht getoogde vensters; in de deurtravee, rechthoekig bovenvenster met arduinen pilasters als posten, en een bekronend arduinen entablement; in de beide uiterste traveeën, rechthoekige geprofileerde vensters van arduin, de bovenvensters met een druiplijst op consoles. Rechthoekige deur in een geprofileerde arduinen omlijsting met zware druiplijst.

Hospitaalkapel. De plattegrond beschrijft een éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van één travee met rechte sluiting.

Volledig bepleisterd interieur. De traveeën zijn gemarkeerd door de uitspringende kroonlijst, gedragen door een Korinthische zuil op vierkante sokkel. De overwelving bestaat uit hangkoepels, één boven elke travee; de koepels der eerste drie traveeën zijn afgeplat boven de gordelbogen; de gordelbogen rusten op de hogervermelde kroonlijst.

Hospitaalhoeve, ten zuidwesten aansluitend bij het hospitaalcomplex, en bereikbaar via een der hoger vermelde poorten. Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, waarvan de bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd zijn rondom een rechthoekig erf. De zuidoostelijke vleugel is opgenomen in de straatwand. Zes traveeën en twee en een halve bouwlaag; licht uitspringende baksteenpilasters op de penanten; baksteenlijst met dropmotief onder de houten kroonlijst. Rechthoekige, blinde benedenvensters en getoogde bovenvensters; hardstenen lekdrempels. De achtergevel en de overige vleugels zijn gelijkaardig van opvatting; rondboogvensters en -deuren, en korfboogpoorten op de benedenverdieping.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 , in Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, p. 89.