erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
22673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22673
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Enkelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met lijstgevel op een kalkstenen plint; kalkstenen hoekband aan de linkerzijde, gecementeerde hoekband rechts. Rechthoekige vensters met gecementeerde lateien en kalkstenen lekdrempels; de benedenvensters zijn beluikt. Rechthoekige poort in de laatste travee, met een vlakke omlijsting van beschilderde hardsteen, en een druiplijst. De zijgevels zijn voorzien van aandaken en vlechtingen; twee ovale oculi in de linker geveltop.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22673 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.