Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien), met getrapt dakvenster boven de middentravee; traditionele kern (onder meer muurbanden, dakhelling) uit de tweede helft van de 17de eeuw, met classicistische gevelaanpassing uit de tweede helft van de 18de eeuw (vensters) en begin 19de eeuw (deur). Bakstenen lijstgevel op een recente arduinen sokkel; licht verhoogde begane grond; de gesmeed ijzeren muurankers vormen de naam Jan Robijns, in 1675 geboekt als poorter van de stad; kalkstenen banden; rechts, kalkstenen hoekband. Getoogde vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting, met vlakke, trapezoïdale sluitsteen op de bovenverdieping; geprofileerd beloop, duimen en gesculpteerde sluitsteen (vereenvoudigd acanthusblad) op de benedenverdieping; op de eerste bouwlaag zijn de dubbele ontlastingsboogjes (rollaag en platte laag) van voormalige kruiskozijnen zichtbaar; de bovenvensters hebben de regelmatig geplaatste, kalkstenen negblokken van de oorspronkelijke vensters bewaard. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting met een geprofileerde druiplijst; vernieuwde trap. De rechter travee is aangepast op de benedenverdieping (recente garage).
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Sint-Martinusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22682 (geraadpleegd op ).