Classicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Clement Cartuyvelsstraat
Locatie Clement Cartuyvelsstraat 5, 5A, Sint-Truiden (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis met dienstgebouwen

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk een U-vormig complex, thans in twee woningen verdeeld. Classicistisch herenhuis met aan beide zijden haakse dienstgebouwtjes; de ruimte voor het huis is een gekasseide koer, die aan de straatzijde afgesloten is door een laag muurtje en een ijzeren hek met twee inrijhekken.

Dubbelhuis van tien traveeën en twee bouwlagen onder gebogen wolvedak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien) met dakkapel, door middel van muurankers op het linker dienstgebouw gedateerd 17.. . Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een beschilderde hardstenen plint; een gesmeed ijzeren, S-vormig muuranker verraadt een oudere kern. Risaliet over de vijfde, zesde en zevende travee. Nummer 5 onderging verschillende wijzigingen in de tweede helft van de 19de eeuw: oorspronkelijke, waarschijnlijk rechthoekige vensters omgevormd tot getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting van hardsteen met versierde sluitsteen; gelijkaardige deur toegevoegd in de achste travee. Nummer 5A is voorzien van rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting van stuc met neorocaille sluitsteen. Oorspronkelijke, getoogde deur in een rechthoekige, geblokte omlijsting van kalksteen met licht uitspringende sluitsteen en geprofileerde druiplijst; oorspronkelijk houtwerk met accoladevormige tussendorpel en fraaie waaier.

Dienstgebouwtjes van twee traveeën en één bouwlaag onder schilddaken (leien). Links, koetshuis met bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevels op een beschilderde hardstenen plint; gesmeed ijzeren muurankers. De straatgevel is voorzien van een getoogd dakvenster in een rechthoekige geblokte omlijsting van kalksteen met driehoekig fronton; twee smalle, rechthoekige venstertjes in een omlijsting van beschilderde hardsteen, elk voorzien van een diefijzer. Zijgevel met dakkapel; links, een getoogde deur in een rechthoekige, geblokte kalkstenen omlijsting met gestrekte, kalkstenen tussendorpel, licht uitspringende sluitsteen en druiplijst; rechts, een rondboogpoort met sporen van een verdwenen booglijst; fraai bovenlicht. De rechtervleugel is voorzien van een nieuw bakstenen parement; dakvenster boven de voorgevel, zoals hoger beschreven; voorgevel voorts voorzien van een getoogd venster in een rechthoekige, geblokte kalkstenen omlijsting; twee gelijkaardige vensters in de zijgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Clement Cartuyvelsstraat

Clement Cartuyvelsstraat (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.